Tips, råd och instruktioner för rullgardiner Tips, råd och instruktioner för rullgardiner

Måttagning

Måttagning

För att du skall kunna ta mått för dina solskyddsprodukter är det viktigt att du har det klart för dig du tänker montera dem.

Läs avsnittet som handlar om dem olika monteringstyper och välj det som passar dig bäst.

Måttagning
Monteringstyper rullgardiner

Monteringstyper

Varje solskyddsprodukt kan monteras på flera olika sätt.

Ofta måste man ta hänsyn till fönstrets konstruktionsutrymmen runt fönstret, samt inte minst rent dekorativa intryck...

Monteringstyper
Material rullgardiner

Material

Rullgardiner kan utrustas med olika typer av tyger. Det kan vara alltifrån tyger som skall enbart dämpa ljuset till helt mörkläggande varianter.

Material & färger

Teknisk information Teknisk information

Reglagetyper
Läs om våra olika reglagetyper
Reglagetyper

Vanliga frågor Vanliga frågor

Frågor om material & tyger

Kommer baksidan synas?

Om jag beställer en rullgardin med ett tyg som har vit baksida och ska vara svart på den sidan som är inåt mot rummet. Kommer då den svarta baksidan synas uppe på rullen när gardinen är upprullad?

Det beror på vilken upprullnings typ du väljer för din gardin. Om gardinen är underrullad så kommer tygets vita baksida att vara synlig högst upp på den upprullade röret. Om du väljer en överrullad variant så kommer rullen högst upp att vara svart i upprullat läge.

 
Hur långt ner kan jag rulla ut duken?

Det sägs att det alltid finns lite extra duk på röret. Kan jag beställa en rullgardin som är 180 cm hög men ändå utnyttja den extra biten som finns på röret för att täcka en lite större yta?

Nej, det går inte. Du skall beställa en rullgardin som är minst lika lång som ditt fönster. Helst skall du se till att beställa en något större för att vara säker på att fönstret kan täckas väl.

Den extra duken som finns kvar på röret när du rullat ut din rullgardin till den beställda höjden finns där endast för att säkerställa att duken inte lossnar från röret samt att den rullas upp rakt och fint varje gång som gardinen manövreras upp och ner. Våra dukar är limmade mot röret med dubbelhäftande tejp. Om du då rullar ut duken helt och låter duken hänga i detta läge en längre stund så kommer duken till slut att lossna från röret.

 
Dukens bak- och framsida

Vi har fått proverna som vi beställde av er och funderar nu vilka vi vill ha till våra fönster. En sida ser mer ut som textil, ha mer textur och lite djupare färg. Den andra sida ser lite mer plastig ut och har era klistermärke med tygets namn och kod. Vilken sida kommer att synas när vi sitter i vårt rum och tittar på fönstret?

Våra klistermärken med typbeteckning mm, sitter alltid på tygets baksida, dvs på den sida som kommer att vara vänd mot glasrutan i ditt fönster.

 
Kommer tygets färg blekas av solen?

Nej, våra tyger har hög färgbeständighet och bleks inte av solen. Färgförändringarna kan dock ske på grund av andra faktorer, som nedsmutsning, cigarettrök, dammig miljö, mm.

 
Kan man köpa enbart rullgardins tyg som metervara?

Egentligen säljer vi inte enbart tyg eftersom själva hanteringen kring detta + förpackning + fraktkostnad gör att det blir inte så billigt. Du kan lika bra beställa en komplett gardin i lämplig storlek i enklaste utförande och sedan klippa den för dina egna behov. Det blir enklast så.

Frågor om måttagning & montering

 
Kommer fodret runt fönstret att vara i vägen?

Jag har ett fönsterparti på ~3 m där jag tänkte sätta en rullgardin. Jag har en fönsterlist runt hela partiet som är ca 1,5 cm tjock i ytterkant. Går rullgardinen fri från den givet att jag sätter gardinen ovanför fönsterpartiet?

Det är ganska svårt att svara på denna fråga. Detta beror i stor grad på hur hög din rullgardins tyg skall vara och hur tjock är duken som du kommer att välja. Våra olika rullgardinsystem rymmer olika mycket tyg så även valet av rullgardins typ spelar in. Om du väljer typ 45 mm PRO, så kommer vid en höjd på 180 cm finnas ganska gott om plats mellan rullen och väggen som du monterat rullgardinen på. Om höjden på gardinen skall vara uppemot 3-4 meter, så kommer tyget att ligga ganska nära väggen i upprullat läge. I varje fall borde det ju finnas möjlighet att lägga någon form av distanskloss under hållarna?

 
Hur lång är duken?

Jag kommer att fästa duken ovanför fönstret. Om jag uppger höjd 180 cm, är det dukens höjd?

Måtten du uppger vid beställning är alltid totalmått. För höjd är det alltså mått inklusive röret som duken är upprullad på högst upp ända ner till bottenlistens nedre kant. För bredd är det yttermått från den vänstra hållarens ytterkant till den högra hållarens ytterkant. Dukens bredd är därför alltid något smalare än det mått du anger i din beställning.

 
Stort fönsterparti

Har ni några tips angående ett fönsterparti som består av 3 stycken fönster med totalbredd på 235 cm? Kan jag ha en stor rullgardin för hela fönsterpartiet? (Höjden på alla fönster är 120 cm)

Om du väljer en av våra dukar med angiven bredd 240 cm samt ett lämpligt rullgardin-system så är det inga problem. Av dina uppgifter framgår bland annat att fönstren som skall täckas inte kommer att vara högre än 120 cm. Detta betyder att du i stort sätt kan välja bland alla våra tygsorter, då vi kan skära duken ”på längden” och alla dukar är ju bredare än 120 cm. Kanske bör du undvika en del mönstrade tyger som kan se lite ”konstiga” ut när man vänder på dess mönster 90 grader. Skulle dina fönster vara t.ex 180 cm höga, då skulle du behöva välja en duk som är 200 cm bredd. Skulle dina fönster vara 220 cm höga, då kan du bara välja bland dukar som är 240 cm bredda, osv.

 
Tygets bredd?

På en del färger står det bredd t.ex. 1800 mm. Betyder det att tyget skarvas vid större bredder? Är det i så fall synligt att det är en skarv?

Vi anger bredden för att du som kund skall kunna själv se vilka begränsningar som finns, då vi för närvarande väljer att inte erbjuda skarvning av tyger. Behöver du t.ex. en rullgardin som skall vara 2300 mm bredd men väljer ett tyg där tygets bredd anges som 200 cm så kan du maximalt beställa en rullgardin som är 200 cm hög (egentligen 190 cm för det ska helst vara en bit tyg kvar på rullen när man rullat ner rullgardinen). Vi kan alltså skära duken på bredden eller på längden, men tygets bredd är den som begränsar vilken maximal storlek du kan beställa.

 
Hur mycket måste jag minska på bredden för att min rullgardin ska få plats vid nischmontering?

Det räcker att minska bredden med cirka 5 mm. Det måttet som du anger som bredd i din beställning är detsamma som totalmått för hela rullgardinen, inklusive beslag som sitter på var sida. Dukens bredd blir därför alltid cirka 30 mm smalare än rullgardinens totalbredd.

Frågor om styrning och tillbehör

 
Tillåter kulkedjan att man stannar rullgardinen på valfri höjd?

Ja, mekanismen har en inbyggd bromsmekanism, vilket betyder att du kan ställa rullgardinen i valfritt läge.

 
Ska jag välja kulkedja eller fjädermekanism?

Kulkedjemekanism är enligt vår mening det enklaste sättet att betjäna en rullgardin på. Reglaget sitter alltid lättåtkomligt på sidan och du rullar upp och ner din rullgardin utan förhinder. Vi rekommenderar denna typ av reglage till de flesta rullgardiner.

Fjädermekanismen kan ibland vara svårare att använda. Har du till exempel en del blommor stående på fönsterbänken och vill att gardinen ska gå ända ner och hamna bakom blommorna, då blir det svårt att komma åt med handen.